wtorek, 11 marca 2008

Dieta lekkostrawna

Zadaniem diety lekkostrawnej jest to, aby posiłki w niej podawane były stosunkowo łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, a ich trawienie nie powodowało trudności naszemu żołądkowi. W diecie lekkostrawnej posiłki ulegają modyfikacji, która polega na doborze odpowiednich produktów. Podstawową zasadą tej diety jest wykluczenie tłustych potraw. Do smażenia używa się olejów roślinnych, zamiast margaryny (np. patelnię smarujemy olejem rzepakowym). Zaleca się unikać ostrego jedzenia, ponieważ podczas trawienia zwiększa się wydzielanie soków żołądkowych, co może doprowadzić do nadkwasowości.

Dieta lekkostrawna może stosować każda osoba, która dba o prawidłową pracę swojego żołądka. Jednakże w szczególności jest zalecana dla ludzi, którzy są aktualnie w stanie chorobowym. Podczas infekcji organizmu narządy są osłabione, dlatego też warto oszczędzać się poprzez spożywanie lekkostrawnych potraw, które nie będą powodowały dodatkowych problemów. Ten typ diety ma szerokie zastosowania w placówkach leczniczych, gdzie odpowiednio skomponowane potrawy podaje się pacjentom po operacjach lub w okresie rekonwalescencji.

Poniżej zamieszczam tabelę przedstawiającą produkty dozwolone i zabronione podczas diety lekkostrawnej.

kliknij na tabelę, aby ją powiększyć !!!


Brak komentarzy: