piątek, 21 marca 2008

Dieta jogurtowa

Dieta jogurtowa jest bardzo lekka i zdrowa. Polega na spożywaniu dużej ilości jogurtu oraz kefiru. Dodatkowo można spożywać innego rodzaju produkty np. owoce, mięso, pieczywo, dużą ilość warzyw. Bogata w przyswajalne białko, witaminy i fosfor.

Przy stosowaniu diety jogurtowej należy pamiętać, że możemy spożywać następujące jogurty:

  • owocowe odtłuszczone,
  • naturalne o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • owocowe o normalnej zawartości tłuszczu.
  • wszystkie powinny zawierać naturalne kultury bakterii.

Dietę jogurtową stosuje się przez 14 dni. Osoby odchudzające się według zaleceń tej kuracji, mogą zrzucić nawet do 6 kg. Należy także pamiętać, że oprócz diety ważny jest ruch i aktywność fizyczna. W wolnym czasie można udać się na spacer, na basen lub na rower.


Przykładowy jadłospis:

  • Śniadanie – mały jogurt owocowy, 1 mandarynka,
  • II Śniadanie – mały jogurt, 2 kromki chleba razowego z chudą wędliną, 2 liście sałaty.
  • Obiad – 2 ugotowane ziemniaki, 100 gram piersi z kurczaka usmażonego na łyżce oleju słonecznikowego, 100 gram kalafiora, filiżanka kefiru lub maślanki.
  • Kolacja – mały naturalny jogurt odtłuszczony.

Brak komentarzy: