środa, 26 marca 2008

Dieta ryżowa

Dieta ryżowa opiera się na ryżu, owocach i warzywach. Można jeść duże porcje bez obawy, że się przekroczy dzienną dawkę kalorii. Ten sposób odżywiania dostarcza około 1000 kalorii dziennie organizmowi, i umożliwia schudnięcie do 3 kg tygodniowo. Osoba, która będzie stosować tę dietę będzie chodzić najedzona, a przy tym będzie chudnąć. Ryż jest składnikiem, który zawiera dużo potasu, a mało sodu. Przyśpiesza trawienie, ponieważ zapewnia organizmowi równowagę kwasowo – zasadową. Ziarenka ryżu są niskokaloryczne, dlatego można się nimi najeść do syta. Tego typu dieta dostarcza bardzo dużą ilość witamin, błonnika i magnezu, który jest odpowiedzialny za odpowiedni poziom cukru we krwi.

Osoby, które stosują dietę ryżową powinny spożywać 3 posiłki dziennie. Dodatkowo należy wypijać do 2 litrów płynów (woda mineralna, herbatki ziołowe, zwykła słaba herbata, soki owocowe). Dieta ryżowa trwa do 21 dni i można ją powtarzać co trzy miesiące.


Przykładowy jadłospis:
  • Śniadanie – 3 kromki chleba ryżowego, 2 plastry pomidora, 1 rzodkiewka, 2 liście sałaty, 2 plastry chudej wędliny,
  • Obiad – 3 łyżki stołowe ugotowanego ryżu, 150 gram grillowanej piersi z kurczaka, kubek surówki z owoców (truskawka, pomarańcza, winogrono).
  • Kolacja - 3 - 4 wafle ryżowe posmarowane bardzo cienką warstwą masła, 3 plasterki chudej wędliny, 3 plastry sałaty, posiekany szczypiorek.

Brak komentarzy: