niedziela, 27 stycznia 2008

Dieta Montignaca

Dieta Montignaca została stworzona przez francuskiego kardiologa Michela Montignaca. Główną zasadą tej diety jest odpowiednie łączenie produktów, ze względu na zawartą ilość węglowodanów. Do oszacowania ilości węglowodanów danego produktu służy indeks glikemiczny. W diecie Montignaca ważne jest to, aby posiłek nie przekraczał wartości w indeksie glikemicznym różnej 50. W Internecie można znaleźć tabele, w których są podane dokładne wartości IG danych produktów.

W pierwszym etapie diety Montignaca, nie należy łączyć ze sobą produktów bogatych w węglowodany z produktami bogatymi w tłuszcze. Tłuszcze zwierzęce powinny być zastąpione niewielką ilością tłuszczów roślinnych.

Dieta Montignaca zaleca spożywanie 3 posiłków dziennie i ewentualnie jedną małą przekąskę, składającą się z owoców lub warzyw. Przy jedzeniu posiłków powinniśmy stosować się do zasady: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z sąsiadem, natomiast kolację oddaj wrogowi”. Zatem, z tego wynika, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego też, powinno być pożywne i syte.

Główną zaletą diety Montignaca jest kontrola nad wagą. Osoby, które mają nadwagę - chudną, a te, które mają normalną wagę - nie tyją. Właściwy wybór tłuszczy chroni serce i naczynia krwionośne. Dodatkową zaletą tej diety jest poprawa kondycji fizycznej, psychicznej i duchowej.

Brak komentarzy: