piątek, 1 lutego 2008

Dieta kliniki Mayo

Klinika Mayo zajmuje się leczeniem otyłości. W tym celu stworzyli dość oryginalny program, pozwalający zrzucić zbędne kilogramy. Dieta kliniki Mayo trwa 14 dni i bazuje na dwóch głównych produktach odchudzających: warzywach i jajach. Oprócz tego należy wypijać 2 litry płynów dziennie (niegazowana woda mineralna, kawa, herbata). Dieta ta wyklucza spożywanie jakichkolwiek owoców oraz produktów zbożowych.

Motto kliniki Mayo brzmi: „Chcesz schudnąć to jedz jajka i surówki”

Jaja w tej diecie są podstawowym produktem, którym można spożywać. Dostarczają dużej ilości białka, które sprzyja aktywowaniu szybszej przemiany materii i ułatwia spalanie tłuszczów. Dlatego w diecie kliniki Majo należy konsumować od 4 do 5 jajek dziennie. Negatywną cechą charakteryzującą ten produkt jest to, że jajo zawiera ok. 250 mg cholesterolu, co stanowi dzienne zapotrzebowanie na ten składnik dla dorosłego człowieka.

Drugim składnikiem w diecie kliniki Majo są warzywa. Dostarczają one niezbędnych witamin i minerałów, które są konieczne, aby metabolizm organizmu mógł przebiegać z odpowiednią szybkością. Dodatkowo warzywa są podstawowym źródłem błonnika, który warunkuje odpowiedni ruch jelit, a także ułatwiają wypróżnianie i oczyszczają organizmu z toksyn.


Przykładowe posiłki skomponowane na 7 dni I tygodnia:

  • Śniadanie – filiżanka czarnej kawy i 2 jaja na twardo.
  • Obiad – 2 jaja na twardo i 200 gram gotowanych warzyw.
  • Kolacja – 2 jaja na twardo lub 150 g pieczonego mięsa, 3 liście sałaty z odrobiną oliwy z oliwek.

Brak komentarzy: