niedziela, 17 lutego 2008

Dieta plaż południowych

Podczas diety plaż południowych nie ma potrzeby liczenia kalorii lub węglowodanów. Dieta ta polega na zmianie swoich nawyków żywieniowych. Odbywa się to przez wprowadzenie trzech etapów, podczas których osoby stosujące te dietę będą przyzwyczajać się do innego sposobu odżywiania.

I etap diety plaż południowych trwa dwa tygodnie i jest najbardziej restrykcyjny, dzięki czemu osoba stosująca tę dietę traci najwięcej masy ciała. W tym czasie zalecane jest jedzenie trzech średniej wielkości posiłków i dwóch przekąsek pomiędzy nimi. Zasadą tego etapu jest: „dużo białka – mało węglowodanów”.

Posiłki mogą być skomponowane z produktów takich jak:

  • chude mięso (najlepiej białe mięso),
  • wszystkie gatunki ryb,
  • jaja,
  • oliwa z oliwek,
  • warzywa (seler, ogórki, pomidory, kapusta, kalafior, cukinia, zielona sałata).

Produkty zakazane to – mleko, jogurt, alkohol, owoce i soki owocowe, warzywa (buraki, marchew, ziemniaki, ryż), makarony, słodkie, płatki śniadaniowe, pieczywo, napoje z dodatkiem kofeiny.

W drugim etapie diety plaż południowych zwiększa się spożywanie węglowodanów o wyższym indeksie glikemicznym. W tym okresie można jeść już owoce, warzywa i pieczywo zakazane w I etapie. Można od czasu do czasu przekąsić coś słodkiego, ale wszystko z umiarem. Czas tego etapu będzie trwać tyle ile dana osoba będzie potrzebowała.

Trzeci etap diety plaż południowych nie posiada żadnych restrykcji czasowych, należy jednak pamiętać, że zalecenia z etapu I i II będą towarzyszyć odchudzającym przez cale życie.

Brak komentarzy: