I etap diety plaż południowych trwa dwa tygodnie i jest najbardziej restrykcyjny, dzięki czemu osoba stosująca tę dietę traci najwięcej masy ciała. W tym czasie zalecane jest jedzenie trzech średniej wielkości posiłków i dwóch przekąsek pomiędzy nimi. Zasadą tego etapu jest: „dużo białka – mało węglowodanów”.
Posiłki mogą być skomponowane z produktów takich jak:
- chude mięso (najlepiej białe mięso),
- wszystkie gatunki ryb,
- jaja,
- oliwa z oliwek,
- warzywa (seler, ogórki, pomidory, kapusta, kalafior, cukinia, zielona sałata).
W drugim etapie diety plaż południowych zwiększa się spożywanie węglowodanów o wyższym indeksie glikemicznym. W tym okresie można jeść już owoce, warzywa i pieczywo zakazane w I etapie. Można od czasu do czasu przekąsić coś słodkiego, ale wszystko z umiarem. Czas tego etapu będzie trwać tyle ile dana osoba będzie potrzebowała.
Trzeci etap diety plaż południowych nie posiada żadnych restrykcji czasowych, należy jednak pamiętać, że zalecenia z etapu I i II będą towarzyszyć odchudzającym przez cale życie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz