piątek, 25 stycznia 2008

Dieta śródziemna

Dieta śródziemna jest to jedna z najzdrowszych diet wśród innych. Można ją stosować przez całe życie, co pozwala utrzymywać prawidłową masę ciała. Nie jest ciężkostrawna, ponieważ mięso nie występuje w niej zbyt często, nie używa się w niej mąki do zagęszczania zup i sosów, potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze się w folii, na ruszcie lub na grilu.

Osoby stosujące tę dietę, spożywają duże ilości warzyw, owoców, owoców morza, ryb, makaronów i kasz, a także pełnoziarnistego pieczywa. Dietę tę doskonale można dostosować do polskich realiów kulinarnych, ponieważ większość artykułów spożywczych można kupić w naszych polskich sklepach lub marketach. Dieta śródziemna stosowana w odpowiednich proporcjach dostarcza organizmowi dużych ilości wszystkich witamin i składników mineralnych, białka, energii.

Aby pozbyć się zbędnych kilogramów należy spożywać od 4 do 5 posiłków dziennie, w tym dwa składające się z ciepłych dań (np. śniadanie i obiad). Efektem stosowania tej diety jest schudnięcie od 4 do 5 kg miesięcznie.


Głównym zaleceniem diety śródziemnej jest:

  • zwiększenie spożycia warzyw i owoców,
  • zwiększenie konsumpcji ryb i owoców,
  • o połowę zmniejszyć jedzenie mięsa czerwonego,
  • dodawania do sałatek oliwy z oliwek,
  • zastąpić tłuszcze zwierzęce tłuszczami roślinnymi,
  • o 50 % zmniejszyć spożywanie mleka, śmietanek i masła.

Brak komentarzy: