poniedziałek, 14 stycznia 2008

Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska, która jest skierowana dla ludzi z silną motywacją, to dieta, której wyjątkowo rygorystyczne zasady należy przestrzegać dokładnie przez 13 dni. Dietę tę można stosować raz na dwa lata, z uwagi na możliwość rozregulowania organizmu. Jej zadaniem jest poprawienie przemiany materii. Posiłki należy spożywać regularnie, przestrzegając wcześniej ustalonych godzin. Z uwagi na to, że dieta kopenhaska jest bardzo wyczerpująca, nie należy zapominać o witaminach, w szczególności takich jak wapno, żelazo i witamina A.

Bardzo ważną rolę w diecie kopenhaskiej odgrywa woda, która łagodzi nie tylko pragnienie, ale także oszukuje żołądek, zaspokajając chwilowy głód. Należy wypijać do 2 litrów dziennie (przemiennie: woda mineralna bez gazu lub zielona herbata). Podczas diety kopenhaskiej nie wolno spożywać słodyczy, alkoholu, produktów zbożowych.

W zależności od wagi odchudzającej się osoby, dieta kopenhaska umożliwia zrzucenie od kilku do kilkunastu kilogramów, bez efektów jojo, ponieważ dieta ta reguluje metabolizm organizmu.


Przykładowy jadłospis:

  • Śniadanie – kubek kawy z kostką cukru,
  • Obiad – duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną,
  • Kolacja – plaster szynki, szklanka jogurtu naturalnego.

Brak komentarzy: