niedziela, 20 stycznia 2008

Dieta szwedzka

Dieta szwedzka polega na zamienieniu wszelkich tłuszczy zwierzęcych tłuszczami roślinnymi np. oliwą z oliwek, olejem rzepakowym. Wolno jeść owoce i warzywa, w szczególności takie jak pomidory, sałatę, arbuzy, bakłażan, cykorię. Przygotowując posiłek powinniśmy połowę talerza zapełniać surówką lub gotowanymi warzywami, a na drugiej połowie powinien znajdować się kawałek mięsa, makaron lub ziemniaki.

Dieta szwedzka charakteryzuje się tym, że osoba, która do niej podchodzi musi się rygorystycznie dostosować do jej zasad. Wystarczy raz ulec pokusie, aby zniweczyć cały wysiłek. Kategorycznie zabronione jest konsumowanie jakichkolwiek słodyczy, alkoholu, napojów gazowanych, mleka. Należy pamiętać również o tym, że jeśli spożywamy pieczywo to musi ono być ciemne lub gruboziarniste i bez masła.

Osoby, które zdecydują się stosować tę dietę, powinny spożywać od 4 do 5 posiłków dziennie. Efektem stosowania tej diety jest utrata około 5 – 7 kg. w ciągu 13 dni. Skutkami ubocznymi diety szwedzkiej jest możliwość wystąpienia efektu jojo, dlatego też po ukończeniu diety powinno się nie wracać do starych nawyków żywieniowych i zdrowiej się odżywiać.


Przykładowy jadłospis:

  • Śniadanie - Kubek czarnej kawy z kostką cukru.
  • Obiad – 2 jajka na twardo, duży pomidor, szklanka gotowanego szpinaku.
  • Kolacja – befsztyk z wołowiny (200 gram), 4 liście sałaty z łyżeczką oliwy z oliwek.

Brak komentarzy: