poniedziałek, 26 maja 2008

Dieta 1200 kalorii

Podczas diety 1200 kalorii należy spożywać 5 niewielkich posiłków w odstępie 3 godzin. Bardzo ważne jest to, aby rozplanować sobie tak dzień, aby potrawy były przygotowywane o tych samych godzinach. W trakcie diety można pić wodę mineralną w nieokreślonej ilości. Jeśli dieta jest stosowana dłużej niż tydzień, wówczas należy zastąpić mięso rybami. Ryby mają dużą ilość pełnowartościowego białka, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Dieta 1200 kalorii może być stosowana przez miesiąc, po którym należy z niej zrezygnować. Powtórzyć ją można po upływie 2 – 3 miesięcy. Dzięki diecie można zrzucić 1 kg w ciągu tygodnia.


Przykładowy jadłospis:

  • Śniadanie – 2 kromki chleba razowego posmarowane cienko masłem, dwa plasterki wędliny z chudego drobiu, dwa plasterki pomidora.
  • II Śniadanie – jeden mały jogurt owocowy,
  • Obiad – talerz zupy pomidorowej z ryżem, 100 gram smażonej piersi z kurczaka (1 łyżka oliwy z oliwek), 2 ziemniaki, 50 gram surówki z białek kapusty i marchewki.
  • Podwieczorek – 1 pomarańcze,
  • Kolacja – szklanka soku owocowego, 2 kromki chleba razowego, 2 plasterki sera żółtego i 2 plasterki pomidora.

niedziela, 25 maja 2008

Dieta 1000 kalorii

Dieta 1000 kalorii jest jedną z najzdrowszych diet, która gwarantuje skuteczny sposób odchudzania. Organizm dorosłego człowieka potrzebuje 3000 kalorii dziennie, aby móc poprawnie funkcjonować. Dieta 1000 kalorii zakłada zmniejszenie dziennej dawki kalorii do 1000, dzięki czemu organizm zacznie spalać zmagazynowany tłuszcz. Posiłki niskokaloryczne będą dostarczały odchudzającemu odpowiednią ilość potrzebnych składników odżywczych takich jak witaminy, węglowodany, białko i tłuszcze.

Aby poprawnie przestrzegać zasad tej diety, powinniśmy poznać podstawowe założenia:

  • przed rozpoczęciem diety, należy sporządzić sobie tygodniowy spis posiłków, przekąsek, które się zjadało w ciągu całego tygodnia.
  • dieta składa się z 5 małych posiłków,
  • każdy produkt należy dzielić na małe porcje, dzięki czemu wydaje się że jest go więcej,
  • należy ograniczyć produkty, które zawierają puste kalorie (alkohol, słodkie, chrupki, napoje energetyczne),
  • należy wyeliminować ostre przyprawy, ponieważ pobudzają apetyt,
  • trzeba zwrócić uwagę na powolne spożywanie pokarmu i dokładne przeżuwanie
  • należy wypijać szklankę wody przed posiłkiem.

Przykładowy jadłospis:
  • Śniadanie (250 kcal) – kromka chleba cienko posmarowanego masłem, plasterek wędliny z drobiu, dwa cienkie plastry pomidora,
  • II Śniadanie (100 kcal) – filiżanka soku pomarańczowego, ćwiartka jabłka.
  • Obiad (350 kcal) – 150 gram usmażonej piersi z kurczaka (1 łyżka oliwy), 150 gram kalafiora.
  • Podwieczorek (100 kcal) – sałatka zrobiona z 1 kiwi i 50 gram truskawek.
  • Kolacja (200 kcal) – kromka chleba razowego, sałatka z 1 pomidora i 2 łyżeczek szczypiorku

piątek, 23 maja 2008

Dieta tygodniowa

Dieta tygodniowa trwa 7 dni, a każdy dzień oparty jest na innym produkcie. Bardzo ważne jest, aby podczas diety uprawiać gimnastykę, a także przeprowadzać różnego rodzaju zabiegi pielęgnacyjne. Dieta tygodniowa jest także określana jako:

„Tydzień odnowy biologicznej”

Menu należy tak skomponować, aby dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość witamin i składników mineralnych, które umożliwią przyśpieszenie przemiany materii, a także usuną toksyny. Codzienne treningi przyśpieszają ten proces, a zabiegi pielęgnacyjne ujędrniają poszczególne partie ciała. Dlatego też zabiegi i ćwiczenia powinny być zaplanowane tak, aby każdego dnia były inne.

Dieta tygodniowa jest dość rygorystyczna i wymaga silnej woli. W ciągu tygodnia można schudnąć do 3 kg. Można ją powtórzyć po zrobieniu tygodniowej przerwy. Aby utrzymać wagę po diecie, należy wyznaczyć sobie jeden dzień w tygodniu i zastosować jadłospis z diety tygodniowej.


Przykładowy dzień:

Jadłospis:

  • Śniadanie – kilka mandarynek, mały jogurt naturalny, szklanka soku pomarańczowego,
  • Obiad – 50 gram gotowanej piersi kurczaka bez skóry, 150 gram sałatki owocowej z cytrusów, szklanka soku grejpfrutowego,
  • Kolacja – kromka razowego pieczywa z plasterkiem szynki drobiowej, szklanka soku wyciśniętego z grejpfruta.

Program pielęgnacyjny:

Prysznic z balsamem o zapachu pomarańczy lub mandarynek. Podziała odprężająco i nawilży odpowiednio skórę.

Gimnastyka:

Aby wzmocnić mięśnie podtrzymujące biust, ściskamy gumową piłeczkę w dłoniach uniesionych na wysokość klatki piersiowej. Ćwiczenie powtarzamy kilkanaście razy.

niedziela, 4 maja 2008

Dieta białkowa

Dieta białkowa opiera się na mięsie i nabiale. Dobrze zaplanowana dieta umożliwia zrzucenie 4 kg w 4 tygodnie, a dodatkowo pomaga zbudować muskularną rzeźbę. Poprawia samopoczucie, przeczyszcza organizm, a także zwiększa odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje.

Przy komponowaniu diety białkowej powinno znać się kilka zasad:

  • pierwszym podstawowym składnikiem diety białkowej to chude mięso (drób i wędliny).
  • drugim podstawowym składnikiem diety białkowej to nabiał (jaja, biały ser, 2 szklanki mleka)
  • między posiłkami wypijać 2 litry płynów (woda mineralna, herbata ziołowa, zwykła herbata bez cukru).

Dodatkowym elementem diety są warzywa i owoce, które dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Można je wykorzystywać do sałatek i surówek, które będą urozmaicały główne posiłki.


Przykładowy jadłospis:

  • Śniadanie – szklanka maślanki, 3 suchary z 3 plasterkami szynki z indyka, pół pomidora,
  • II Śniadanie – mały jogurt naturalny, pomarańcze,
  • Obiad – 200 gram upieczonej piersi indyka, pół kubka sałatki owocowej,
  • Kolacja – 50 gram serka wiejskiego z dwoma łyżkami stołowymi szczypiorku.