W pierwszym etapie diety Montignaca, nie należy łączyć ze sobą produktów bogatych w węglowodany z produktami bogatymi w tłuszcze. Tłuszcze zwierzęce powinny być zastąpione niewielką ilością tłuszczów roślinnych.
Dieta Montignaca zaleca spożywanie 3 posiłków dziennie i ewentualnie jedną małą przekąskę, składającą się z owoców lub warzyw. Przy jedzeniu posiłków powinniśmy stosować się do zasady: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z sąsiadem, natomiast kolację oddaj wrogowi”. Zatem, z tego wynika, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego też, powinno być pożywne i syte.
Główną zaletą diety Montignaca jest kontrola nad wagą. Osoby, które mają nadwagę - chudną, a te, które mają normalną wagę - nie tyją. Właściwy wybór tłuszczy chroni serce i naczynia krwionośne. Dodatkową zaletą tej diety jest poprawa kondycji fizycznej, psychicznej i duchowej.